Wie is het Groentje in Grunn?

Hallo, ik ben Jiska. Ik ben ik, en ik laat mezelf niet heel makkelijk in een hokje stoppen of een labeltje opplakken. Maar goed, jullie willen toch een beeld van me krijgen. Zal ik dan maar wat steekwoorden en zinnen opschrijven?

 • Samen met eega trachtend drie tienerkinderen zonder al te veel fysieke en mentale schade tot de volwassenheid te begeleiden.
 • Fanatiek hoorniste. (Fanatiek wat? Ja, ik speel hoorn.)
 • Werkzaam als radiologisch laborante en echografiste, oftewel gespecialiseerd MBB’er (zoek die maar even op…).
 • Dierenliefhebber. Er zijn al heel wat logische en onlogische huisdieren de revue gepasseerd hier. Jullie gaan met een stel van hen kennis maken in mijn blogs.
 • Fan van moestuinieren. Na een paar jaar eigen moestuin zijn we nu lid van een gezamenlijke pluktuin. Eerst in Wijchen, nu in Haren. Ik probeer hier in Grunn weer een moestuin, maar dan op kleine schaal, op te zetten. Verheug je maar op de succesverhalen en verheug je nog meer op de mislukkingen die ik ** steekt twee vingers van ene hand in de lucht en legt andere hand op het hart ** echt waar eerlijk zal delen met jullie.
 • Zwak plekje voor alles wat zelfvoorzienend en duurzaam is. Vandaar de kippen (eigen keukenafval omzetten in eigen eieren!), de voedseldehydrator (eigen oogst bewaren!), de potjes en flesjes die jaarrond gespaard worden (eigen jam, chutney, augurken, appelmoes, siropen, bessenoogst enzovoorts inmaken!), het eigen brood bakken (Eega en ik: lekker! Kinderen: Mama mag er nou weer gewoon brood?), het keramieken zuurkoolvat (drie keer raden….), lidmaatschap van een coöperatie die het eerste en enige windpark dat enkel door particulieren opgezet is financiert (eigen energie produceren!), en natuurlijk de moestuin.
 • Wildplukker. In het wild bramen plukken zal iedereen wel eens doen, maar ik pluk ook graag paddenstoelen, bessen, wilde appeltjes, rozenbottels, vlierbloesems, noten, eetbaar groen enzovoorts. Het is vaak wat meer werk maar het geeft zo veel genoegdoening als je kan gebruiken wat Moedertje Natuur je aanbiedt.
 • Bio-eco-freak. Nee, wees niet bang: ik ga niet als een evangelisator met opgeheven vinger roepen dat iedereen biologisch moet eten en ecologisch moet leven. (Ik dénk het wel vaak… maar probeer me in te houden het al te hard te roepen, hihihi….)
  Maar goed, als het om mijn ecologische voetafdruk gaat probeer ik die fanatiek te verminderen. Dat streven en realiteit soms botsen gaan jullie vast merken in de blogs. Ik vind het een uitdaging daar creatieve oplossingen voor te bedenken.
 • Vegetariër. En ik probeer ook weinig zuivel te gebruiken, maar een echte veganist zal ik nooit worden. Zelfs ik heb mijn grenzen: ik weiger in te zien wat er nou zo slecht en dieronvriendelijk zou zijn aan het eten van de eieren van onze eigen kipjes en de honing van de locale hobbyimker.
 • Recyclist. Natuurlijk is afval scheiden al recyclen, maar ik probeer nét dat beetje meer te doen. Bijvoorbeeld die glazen potjes waar eerst jam in zit, dan zelfgemaakte chutney, dan zelfgemaakte pindakaas, dan zelfgemaakte appelmoes en die tenslotte met een persoonlijke boodschap er handmatig op gegraveerd als cadeautje weggegeven worden. De zakken waarin ik meel bij de molen haal kunnen nog lang goed gebruikt worden als broodzak. De kartonnen dozen doen prima dienst als onderlegger in de huisjes van mijn cavia’s. De papiersnipperaar op mijn vorige werk leverde een prachtige bodembedekking voor het binnengedeelte van het kippenhok. De bijenwasdoeken (zelfgemaakt) die in plaats van plastic zakken gebruikt kunnen worden. De restjes wol waarvan nog waslapjes gebreid kunnen worden. Uit principe koop ik ook zelden nieuwe kleding, omdat er zo veel goede kleding die nog makkelijk een ronde meekan weggegooid wordt, terwijl juist de kledingindustrie enorm vervuilend voor het milieu is. Tweedehands is mijn eerste keuze!
 • Okay, zonder auto kunnen we niet, maar ik probeer mijn geitenwollensokken-Prius hier in Grunn wat vaker op de oprit te laten staan dan in Wijchen, en meer te fietsen. Met enorme dank aan eega die -hij is echt lief- meebetaalde aan een elektrische fiets.
 • Kerstfan. Jaarrond lid van het Kerstforum en in het najaar breken de kerstkriebels uit. De aanloop naar Kerst is eigenlijk stiekem nog leuker dan Kerst zelf…

Tot hier gekomen en ik hang je nog niet de keel uit? Bravo. Jij redt het wel om mijn blog te lezen. Welkom.